donderdag 5 mei 2011

Paardebloemgelei zelf maken !!!!!

Zelfgemaakte gelei van Paardebloemen, wat ? ..........Paardebloemen ?
Jawel, .......en heeeel lekker !!!
Mijn goede vriendin kwam vorige week met een potje zelfgemaakte paardebloemengelei met een beetje citroenmelisse voor ons om te proeven, nou ze had het potje bijna diezelfde avond weer terug kunnen nemen, zo lekkkkkkker !!!!
Ik heb zowat al een hele rol beschuit met goede boter en paardebloemgelei op, het is ook heeeel gezond.
Het heeft een honingsmaak en is heel fris, waarschijnlijk door de citroenmelisse die ze erdoor had gedaan.
Dus toen gingen mijn hubbie en ik zelf ook aan de slag.


Je plukt dus eerst 365 paardeBLOEMEN dus geen steeltjes, en de hoofdjes moeten goed open zijn. Leuk om dit met kleine kids te doen, nu mogen ze !!! Je plukt 365 bloemenhoofdjes , dit aantal komt van , omdat het paardebloempje er het gehele jaar door is , van Maart tot September zeker. Dus deze gelei/jam kan je het hele jaar door maken, leuk he?
Mijn hubbie en ik hadden het idee om de paardebloemen bij ons op de golfbaan te plukken, daar staan meer mensen die iets oprapen, dus vielen wij niet zo op.
 Leuk hoor om dit samen met je gezin te doen.


365 paardebloemen in een pan met 1 1/2 liter water met 2 citroenen en 2 sinaasappels uitgeperst erbij en een uur laten koken. Mijn vriendin vertelde al dat het een beetje zou ruiken naar hooi als je aan het koken bent, dus je bent gewaarschuwd dat dit erbij hoort. Kijkt gezellig in de pan he?

Je kan in plaats van verse citroenen en sinaasappels ook citroenvocht uit zo'n citroentje van plastic en sinaasappelsap pakken.


Van onze eigen kruidentuin plukte mijn hubbie Basilicum om door zijn gelei te doen en ik koos voor Aardbeienmunt. Ja, ieder maakte zijn eigen smaakje.


Je hebt natuurlijk schone potjes klaarstaan .
Als het goedje 1 uur heeft gekookt , giet je het hele zaakje door een (kaas)doek in de vergiet met een pan eronder, en het gele vocht word zo mooi opgevangen en schoon.
Dit is ook het moment om er nog een ander smaakje aan toe te voegen d.m.v. kruiden toevoegen.
Ik had het vocht verdeeld over 2 pannen.
De kruiden haal je er ook weer uit.
Nu word de geleisuiker toegevoegd en kook je de gelei volgens pak.
Je pakt de geleisuiker van 2 op 1


En staat het niet gezellig zo in die weckpotjes ?
 Nu nog een leuk etiketje maken en klaar ben je.
Dit kan je natuurlijk ook met de kids doen, leuke etiketten maken.

Eet smakelijk, geniet ervan , Liefs Marion


24 opmerkingen:

  1. O wat onwijs leuk ik ga dat zeker maken, zoals je op mijn blog kunt lezen ik ben gek op het maken van jam's en chutney. Ik had hier nog nooit van gehoord. Ik ga voorstellen de bloemknopjes met mijn kids te plukken. Heel erg bedankt dat je dit met ons deel.

    Groetjes Petra.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het schijnt dat je ook wijn kunt maken van paardenbloemen. Ik heb het wel eens geproefd bij iemand die dat deed, was erg lekker.
    De gelei lijkt me wel lekker maar ik zou het dan zonder suiker willen maken met marmello.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Marion, daar was je mee bezig :)
    ik begon je al te missen!
    Dank je wel voor de tip, dat ga
    ik zeker ook es proberen.
    heel veel liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Klinkt lekker. Als mijn knie het toelaat ga ik het zeker een keer uitproberen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Geweldig dat je zo iets lekkers kunt maken maar paardebloemen....
    Jij geniet er in iedergeval van

    liefs Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het ziet er heel gezellig uit al die bloempjes in de pan, maar ook de gelei. Inderdaad leuk om met kinderen te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een leuk idee. Maar is het echt zo lekker geworden als van die vriendin?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Een paar jaar geleden heb ik het ook gemaakt. Zoals je schrijft,heerlijk! Ik vond het wel veel werk.Nu kan ik geen schone omgeving met paardenbloemen vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Doet me denken aan de vakanties vroeger. In de Belgische ardennen gingen wij altijd naar zo'n klein jamfabriekje. Mijn vader was helemaal fan van o.a. hun paardebloemgelei.
    Ziet er lekker uit hoor. groetjes Marieke

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik wist helemaal niet dat je paardebloemen kon eten,dacht dat ze giftig waren.ben reuze benieuwd hoe het smaakt,

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik wist helemaal niet dat je paardebloemen kunt eten.
    Dacht altijd dat ze giftig waren.
    Ik ben reuze benieuwd hoe het smaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Het is en blijft leuk en leerzaam je blog, MArion. Echt, ik geniet ervan.Kijken of ik hier paardebloemen kan vinden.
    Groet,
    WIlma

    BeantwoordenVerwijderen
  13. O wat apart zeg, lijkt me wel lekker. Ik moest net even lachen toen je schreef dat jullie ze op de golfbaan staan te plukken ;-)
    M'n moeder heeft pas rabarber/aardbeienjam gemaakt. Dat is ook erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. onze eerste pot is inmiddels ook leeg! laura wil alleen paarsebloemenjam voor ontbijt, en vaak nog een tweede boterham! ben erg benieuwd hoe het smaakt met basilicum, (doe maar een potje voor ons bewaren) vast ook heel lekker!
    tot gauw....
    liefs lisenk

    BeantwoordenVerwijderen
  15. wat een goed recept.....dank je wel.....super!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat een leuk idee!!
    Is het niet heel veel werk? Zoveel bloempjes??
    Ik denk dat ik het ook eens ga proberen, hartstikke leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wat leuk zeg!! Nou, ik weet wat we gaan doen als we binnenkort een veldje met paardebloemen zien!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. heel erg leuk!!!!!laat Ries nou net alle paardebloemen uit ons gras hebben gestoken..nouja ik kwam toch niet tot 365...maar genoeg bloemen in de omgeving te vinden natuurlijk. wat leuk zeg om een keer te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Klinkt lekker en gezond. Nog een leuke bezigheid ook zo: met z'n allen plukken!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Hee Marionneke!

    Wat bende toch een lekkere creatief meiske!!!

    Ik ben er nog niet uit, of dit receptje aan mijn besteed is!!

    We zien jullie volgend weekend!
    Gezellig!

    Liefs, Kaat

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Wat een geweldig recept! Dank.
    Nu nog een hondenpoeploos veldje vinden en plukken maar.
    Dat vind ik toch altijd wel een nadeel met het spul uit de natuur, dicht bij huis is onze natuur eigenlijk teveel vervuild (uitlaatgassen in de vlierbloesem etc) en durf ik het niet goed aan.
    Dus op zoek naar natuur iets verder van de bewoonde wereld dan maar :-)

    Nogmaals dank voor het dele van alle recepten. Op mijn lijstje staat de dennesiroop, de aardbeieniroop (heb je nog tips hoe dat aan te pakken zonder sappan?) en nu ook de paardebloemgelei!

    Groet Mir

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Heerlijk ga ik eens even samen met dochterlief doen als ze terug is uit Zweden.
    Super
    groetjes Yolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Hoi Marion,
    Ik heb het recept uitgeprobeerd! In mijn berichtje (fait à la maison 2) heb ik een link geplaatst naar jouw recept zodat nog meer mensen hiervan kunnen genieten!
    Hopelijk vind je dat niet erg!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie, Liefs Marion