Zelfgemaakte gelei van Paardebloemen, wat ? ..........Paardebloemen ?
Jawel, .......en heeeel lekker !!!
Mijn goede vriendin kwam vorige week met een potje zelfgemaakte paardebloemengelei met een beetje citroenmelisse voor ons om te proeven, nou ze had het potje bijna diezelfde avond weer terug kunnen nemen, zo lekkkkkkker !!!!
Ik heb zowat al een hele rol beschuit met goede boter en paardebloemgelei op, het is ook heeeel gezond.
Het heeft een honingsmaak en is heel fris, waarschijnlijk door de citroenmelisse die ze erdoor had gedaan.
Dus toen gingen mijn hubbie en ik zelf ook aan de slag.
Mijn hubbie en ik hadden het idee om de paardebloemen bij ons op de golfbaan te plukken, daar staan meer mensen die iets oprapen, dus vielen wij niet zo op.
Leuk hoor om dit samen met je gezin te doen.
365 paardebloemen in een pan met 1 1/2 liter water met 2 citroenen en 2 sinaasappels uitgeperst erbij en een uur laten koken. Mijn vriendin vertelde al dat het een beetje zou ruiken naar hooi als je aan het koken bent, dus je bent gewaarschuwd dat dit erbij hoort. Kijkt gezellig in de pan he?
Je kan in plaats van verse citroenen en sinaasappels ook citroenvocht uit zo'n citroentje van plastic en sinaasappelsap pakken.
Van onze eigen kruidentuin plukte mijn hubbie Basilicum om door zijn gelei te doen en ik koos voor Aardbeienmunt. Ja, ieder maakte zijn eigen smaakje.
Je hebt natuurlijk schone potjes klaarstaan .
Als het goedje 1 uur heeft gekookt , giet je het hele zaakje door een (kaas)doek in de vergiet met een pan eronder, en het gele vocht word zo mooi opgevangen en schoon.
Dit is ook het moment om er nog een ander smaakje aan toe te voegen d.m.v. kruiden toevoegen.
Ik had het vocht verdeeld over 2 pannen.
De kruiden haal je er ook weer uit.
Nu word de geleisuiker toegevoegd en kook je de gelei volgens pak.
Je pakt de geleisuiker van 2 op 1
En staat het niet gezellig zo in die weckpotjes ?
Nu nog een leuk etiketje maken en klaar ben je.
Dit kan je natuurlijk ook met de kids doen, leuke etiketten maken.
Eet smakelijk, geniet ervan , Liefs Marion
O wat onwijs leuk ik ga dat zeker maken, zoals je op mijn blog kunt lezen ik ben gek op het maken van jam's en chutney. Ik had hier nog nooit van gehoord. Ik ga voorstellen de bloemknopjes met mijn kids te plukken. Heel erg bedankt dat je dit met ons deel.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Petra.
Het schijnt dat je ook wijn kunt maken van paardenbloemen. Ik heb het wel eens geproefd bij iemand die dat deed, was erg lekker.
BeantwoordenVerwijderenDe gelei lijkt me wel lekker maar ik zou het dan zonder suiker willen maken met marmello.
Hoi Marion, daar was je mee bezig :)
BeantwoordenVerwijderenik begon je al te missen!
Dank je wel voor de tip, dat ga
ik zeker ook es proberen.
heel veel liefs
Klinkt lekker. Als mijn knie het toelaat ga ik het zeker een keer uitproberen!!
BeantwoordenVerwijderenGeweldig dat je zo iets lekkers kunt maken maar paardebloemen....
BeantwoordenVerwijderenJij geniet er in iedergeval van
liefs Maria
Het ziet er heel gezellig uit al die bloempjes in de pan, maar ook de gelei. Inderdaad leuk om met kinderen te doen.
BeantwoordenVerwijderenWat een leuk idee. Maar is het echt zo lekker geworden als van die vriendin?
BeantwoordenVerwijderenEen paar jaar geleden heb ik het ook gemaakt. Zoals je schrijft,heerlijk! Ik vond het wel veel werk.Nu kan ik geen schone omgeving met paardenbloemen vinden.
BeantwoordenVerwijderenDoet me denken aan de vakanties vroeger. In de Belgische ardennen gingen wij altijd naar zo'n klein jamfabriekje. Mijn vader was helemaal fan van o.a. hun paardebloemgelei.
BeantwoordenVerwijderenZiet er lekker uit hoor. groetjes Marieke
Ik wist helemaal niet dat je paardebloemen kon eten,dacht dat ze giftig waren.ben reuze benieuwd hoe het smaakt,
BeantwoordenVerwijderenIk wist helemaal niet dat je paardebloemen kunt eten.
BeantwoordenVerwijderenDacht altijd dat ze giftig waren.
Ik ben reuze benieuwd hoe het smaakt.
Het is en blijft leuk en leerzaam je blog, MArion. Echt, ik geniet ervan.Kijken of ik hier paardebloemen kan vinden.
BeantwoordenVerwijderenGroet,
WIlma
O wat apart zeg, lijkt me wel lekker. Ik moest net even lachen toen je schreef dat jullie ze op de golfbaan staan te plukken ;-)
BeantwoordenVerwijderenM'n moeder heeft pas rabarber/aardbeienjam gemaakt. Dat is ook erg lekker!
onze eerste pot is inmiddels ook leeg! laura wil alleen paarsebloemenjam voor ontbijt, en vaak nog een tweede boterham! ben erg benieuwd hoe het smaakt met basilicum, (doe maar een potje voor ons bewaren) vast ook heel lekker!
BeantwoordenVerwijderentot gauw....
liefs lisenk
wat een goed recept.....dank je wel.....super!!!!!
BeantwoordenVerwijderenWat een leuk idee!!
BeantwoordenVerwijderenIs het niet heel veel werk? Zoveel bloempjes??
Ik denk dat ik het ook eens ga proberen, hartstikke leuk!
Wat leuk zeg!! Nou, ik weet wat we gaan doen als we binnenkort een veldje met paardebloemen zien!
BeantwoordenVerwijderenheel erg leuk!!!!!laat Ries nou net alle paardebloemen uit ons gras hebben gestoken..nouja ik kwam toch niet tot 365...maar genoeg bloemen in de omgeving te vinden natuurlijk. wat leuk zeg om een keer te maken!
BeantwoordenVerwijderenKlinkt lekker en gezond. Nog een leuke bezigheid ook zo: met z'n allen plukken!
BeantwoordenVerwijderenHee Marionneke!
BeantwoordenVerwijderenWat bende toch een lekkere creatief meiske!!!
Ik ben er nog niet uit, of dit receptje aan mijn besteed is!!
We zien jullie volgend weekend!
Gezellig!
Liefs, Kaat
Dat ziet er goed uit!
BeantwoordenVerwijderenWat een geweldig recept! Dank.
BeantwoordenVerwijderenNu nog een hondenpoeploos veldje vinden en plukken maar.
Dat vind ik toch altijd wel een nadeel met het spul uit de natuur, dicht bij huis is onze natuur eigenlijk teveel vervuild (uitlaatgassen in de vlierbloesem etc) en durf ik het niet goed aan.
Dus op zoek naar natuur iets verder van de bewoonde wereld dan maar :-)
Nogmaals dank voor het dele van alle recepten. Op mijn lijstje staat de dennesiroop, de aardbeieniroop (heb je nog tips hoe dat aan te pakken zonder sappan?) en nu ook de paardebloemgelei!
Groet Mir
Heerlijk ga ik eens even samen met dochterlief doen als ze terug is uit Zweden.
BeantwoordenVerwijderenSuper
groetjes Yolanda
Hoi Marion,
BeantwoordenVerwijderenIk heb het recept uitgeprobeerd! In mijn berichtje (fait à la maison 2) heb ik een link geplaatst naar jouw recept zodat nog meer mensen hiervan kunnen genieten!
Hopelijk vind je dat niet erg!