zaterdag 7 mei 2011

Nu maken voor deze winter, zelfgemaakte dennesiroop, heel gemakkelijk !!!

Nu is de tijd om je eigen dennesiroop te maken voor aankomende herfst en winter.
Nu ben je daar nog helemaal niet mee bezig , de winter?
Maar als je zelf je dennesiroop wilt maken is nu de geschikste tijd.
Want je hebt  jonge dennescheuten nodig, echt jong, dus nog niet volgroeid, daar is nu de beste tijd voor om die te plukken tot 15 mei.
Het maakt niet uit welke den, als het maar jonge verse scheuten zijn, je weet wel die hele lichtgroene.
Bovenstaande foto komt uit onze eigen tuin, de den is van de buren , en die hangt over de schutting, makkelijk he?


Dan heb je nodig een paar steriele potten , of jampotjes ( uitgekookt ) of andere glazen potjes, net wat jij gezellig vind en wat je voorhande hebt, maakt niet uit.

En je plukt ze vol met verse jonge dennescheuten.

Je doet de bodem van je glazen pot eerst vullen met een laagje suiker ( rietsuiker kan ook ).


Dan een laagje dennescheuten


Dit vul je weer aan met suiker, dus om en om , een laagje suiker en dan een laagje dennescheuten


dennescheuten


suiker


Potten goed luchtdicht maken en labelen, je zet de potten 3 maanden weg, op een koel en donker plaatsje.
Na de eerste week kijk je of je nog suiker bij moet vullen , als dit nodig is doe je dat en je zet de potten weer weg.
Je kan de siroop over 4 maanden pas gebruiken, dus zet op de kalender wanneer jij je siroop hebt gemaakt.
Bij gebruik van de siroop kan je de dennescheuten eruit halen, maar dat moet je zelf weten, het is niet nodig.
Na openen van de siroop is het beperkt houdbaar tot maximaal volgend jaar, maar ja , dan maak je alweer je nieuwe siroop, toch?


Tussendoor had ik heerlijke thee gezet van aardbeienmunt met een schepje cremehoning die ook door iemand zelf gemaakt is,wat is dit genieten he?

Nou en als je wilt weten waar deze dennesiroop goed voor is ?


Het bevat heel veel vitamine C dus weerstandverhogend
Slijmoplossend
Bloedzuiverend
Ook kinderen mogen het gebruiken
helemaal natuurlijk
Heerlijk zelf gemaakt, dus goed voor je gevoel
Lekker goedkoop en je hebt het altijd in huis
4 theelepeltjes per dag, mag.

Nou , en als de tijm goed gegroeid is ga ik daar  tijmsiroop van maken, dat lees je dan nog wel, hoezo weer een beetje meer zelfvoorzienend ?
prettig weekend, geniet ervan, Liefs Marion.


15 opmerkingen:

  1. owwww wauw ik krijg gelijk alweer de kriebels om te gaan voorbereiden voor het najaar. En dat terwijl mijn voorjaarsplantjes in de groentetuin nog moeten groeien. Thijm heh, die ga ik in de gaten houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat grappig, deze tip las ik pas ook al ergens. Zou het ook met honing kunnen? want ik gebruik geen suiker. Ik maak wel eens tijmsiroop met honing en verse tijm. Is ook geen kunst aan maar heel erg lekker als je last hebt van een kriebelhoest.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je bent goed zelfvoorzienend bezig. Hoe te gebruiken die siroop? verdunnen met water of in de thee hoe doe je dat.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha Marion,

    Ik ga morgenochtend eens wandelen en kijken wat ik kan vinden.
    Bedankt voor je tips met de speciekuipen. Ik ga ze straks voorzien van gaatjes, als het buiten wat afgekoeld is. Ik heb inmiddels tien bouwemmers gevuld met allerlei kruiden die ik eerder gezaaid heb. Maar ik ga er meer halen voor de komkommer en de pompoen. Ik zet ze dan met emmer en al in de grond ( met gaatjes) Ik hoop dan dat het wat beter gaat.
    Ik hoop het zo, bij jou ziet het er echt geweldig uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ...maar dit kan ik ook...'k heb alleen geen dennebomen meer. Moet ik toch ergens zien te bietsen. Kan nog een paar dagen, lees ik.
    Leuke tip hoor.

    groet Heleni

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Op de foto zie ik toch sparretakken? Neem ik die of toch echte dennetakken?
    Groet,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Klinkt lekker herfstig, zou er bijna zin in krijgen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb geen den in de buurt, anders ging ik het proberen.
    En die thee ziet er heerlijk uit.

    Groeten Herma

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Bedankt voor het recept. Dit kende ik niet. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Stoer Marion...en goed dat je erbij verteld dat het voor de Ijsheiligen moet gebeuren! In de planning staat sowieso een boswandeling vandaag. Een super-idee. Enne...het receptje voor de crème-honing? ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. wow dat is leuk zeg. jammer we gaan pas zondag weer naar t bos

    BeantwoordenVerwijderen
  12. http://www.tuinadvies.be/siroop_dennensiroop.htm

    Beste Marion, Voor mij is een den en een spar dezelfde boom, maar ik heb er geen verstand van. In bovenvermelde link wordt de fijnspar genoemd, maar ik weet niet, of dit de enige boom is, waarmee hoestdrank gemaakt kan worden. Geniet van je weblog en je kleine zelfvoorzienende onderneming. Groet Mieke

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Dit ga ik ook proberen. Goede tip

    BeantwoordenVerwijderen
  14. wat een goede tip, nu op zoek naar een dennenboom hier in de buurt........

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoi Marion,

    Zag dat er meer reacties met dezelfde strekking zijn. Je hebt een spar gebruikt! Een den herken je aan zijn twee naaldjes die aan elkaar zitten. Het versje: oh dennenboom, oh dennenboom enz. is dan ook onjuist, want een kerstboom is een spar! En juist voor hoestsiroop heb je echt dennenknoppen nodig. Dennenknoppensiroop werkt idd super en ik heb het altijd in huis.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie, Liefs Marion