anderson cottage

anderson cottage

zaterdag 3 november 2012

Zelf maken - Varkenspate of Pork pate .



Ja, dat krijg je met een nieuwe keukenmachine, 3 greytjes op hun nieuwe slaapbank, een dagje vrij en niet zo blij weer.  Dan gaat dit meisje vanalles proberen, zo nu dus ook pate. Het was best wel een gedoe , en heel leuk om te doen. Zoals ik al eerder schreef, zet alles van te voren klaar, wel zo gemakkelijk. Dit heb ik dus ook gisteren gemaakt, nu ben ik bezig met rodebieten-chocolade ijs !!!





En dit heb je nodig,   deze hoeveelheid is wel heel erg veel, maar ik ben altijd van het delen, je weet wel de hort op in de buurt en maar laten proeven.

2 kilo varkenslever
1 kilo varkensvlees 
als je geen vleesmolentje hebt, kan je vragen of de slager het voor je klein wil maken, of je snijd het zelf heel fijn.

zout en peper, naar smaak
rode port, tip :  pak een goede, heb je er later ook nog plezier van.
room  een scheutje
200 gram broodkruimels of paneermeel
nootmuskaat, naar smaak
salieblad, gedroogde, zo'n 2 dessertlepels
ongerookt spek,  gesneden, om de vorm mee te bekleden, dit mag elkaar overlappen, daar het nog krimpt.
ontbijtspek om mee te decoreren
een paar uien
een paar teentjes knoflook

Zo en dan nu aan de slag .......veel plezier....




Een beetje een bloederig verhaal om te doen, lever klein maken.Daarna het vlees, ik had speklappen en schouderkarbonade.




Al het vlees bij elkaar in een kom .



Ik heb mijn vormen uitgewassen en drogen nu op mijn houtfornuis .




De vormen bekleden met het spek,  iets over de rand laten hangen, dit heb je nodig om later over de pate te doen.  Ook rekening houden dat het spek nog krimpt, dus kan je het spek laten overlappen.
Vergeet ook niet om de bodem te bekleden.


Bij de vleesmassa doe je nu al de ingredienten, port en room naar dikte, paneermeel, kruiden.  een beetje naar eigen inzicht.




tip : om te proeven hoe het zal gaan smaken, maak je een balletje van het vlees en braad het even in de pan, zo weet je wat je er nog bij wilt doen.





Het was intussen 19.30 uur en had ik wel zin in zo'n glaasje, ja , je moet toch alles van te voren proeven he?  Cheers.




Ik had wat ontbijtspek extra gekocht om mee te decoreren , en wat rozemarijntakjes en engelse salie. 
De kruiden gaan er af voordat de pate in de oven gaat natuurlijk, anders verbranden ze.




De vormen vullen met de vleesmassa, dit is echt leuk om te doen.




Kijk nu toch eens , wat gezellig dit eruit ziet he?






Zo eerlijk en puur, en weet je dat je de pate later kan invriezen ?  Gewoon in plakjes snijden, nadat je de hele buurt hebt voorzien van je pate, en invriezen.




In de ovenschaal met heet water, dit moet toch wel tot halverwege de vormen komen. 
Zo word de pate gekookt.




In het midden van de oven op 170 graden,  tot de massa echt stevig is. 
Onderin staat crackling, maar dat een volgende keer.




Uit de oven,   en wat een geurtje komt er af.



Puur natuur   !!




Uit de vorm halen en in de koelkast stevig laten worden. 




Het is goed gelukt en het smaakt delicious !!!  Heerlijk voor op het brood .
Ook als voorgerechtje, een plakje pate met rode vruchten en rode portsaus, da's genieten he?


Geniet ervan , Liefs Marion.

 

9 opmerkingen:

  1. Onvoorstelbaar, dat iets voor het bakken er zo onsmakelijk uit kan zien en dan na het bakken zo lekker is. ;-)
    Maar wel heel leuk, dank je wel voor het delen van je recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het water staat in mijn mond...maar de hartige taart is bijna klaar......owwww heb zo'n trek...!!...liefs Ria...xxx..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Weer wat geleerd. Ik wist niet dat pate maken op die manier gebeurde.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een kokkin ben jij zeg! Het ziet er fantastisch uit. Ik wil best wel een stukje proefen hoor! En wat lief dat de buurt ook mag proefen. PPffft woonde ik maar bij je om de hoek....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben begonnen je blog te lezen en ik bleef lezen. Wat heb je een leuk leven en wat heb je een groot hart! Geweldig hoe je die lieve honden hebt "gered". Petje af meisje! En hoe fijn dat je geniet van elke stap die je maakt in je leven. Ik ga je volgen en wie weet wordt ik een beetje zoals jij.....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Jij draait ook nergens je hand voor om.Jouw pate lijkt me keilekker!Woonde ik maar bij jouw in de straat!Liefs van Lien.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Toen ik de foto's bekeek draaide mijn maag bijna om.
    Het ziet er erg onsmakelijk uit zo in de keukenmachine.
    Ik bewonder je enorm hoe jij dat toch allemaal gewoon "durft"
    en eerlijk toe gegeven,het eindresultaat ziet er heerlijk uit ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Lekker he, zelfgemaakte pate. Om te proeven of je genoeg specerijen hebt toegevoegd gooide ik een klein balletje in kokend water. Je foto's nodigen uit om het weer een keer te gaan maken.

    Nelly

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie, Liefs Marion

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...