Daar staat ie dan ons houtfornuis, ons warm hart van onze cottage. De gele braadpan op het fornuis heb ik ooit bij de kringloopwinkel gekocht voor maar € 2,00 en heb hier alle dagen plezier van. Het fornuis word de hele winter gestookt op hout, daardoor hebben we geen verwarming nodig, geen warm water uit de kraan, en geen gas voor een oven. We hebben genoeg houtvoorraad voor de hele winter en dat is een prettig gevoel. De warmte die het fornuis geeft is met geen andere warmte te vergelijken, zo in en in goed voor je. Geen droge lucht in huis, ook omdat er altijd een grote groene ketel met water op het fornuis staat, dit water gebruik ik om te koken , afwassen. S'zomers word er natuurlijk niet gestookt, dan heb ik een 2 pits gasstelletje tot m'n beschikking, we kiezen ervoor om geen magnetron, combi-oven te hebben, dus hebben we alleen in de late herfst, winter, vroeg voorjaar ,een oven. En dat vinden we goed zo, we zijn er tevreden mee, onze keus. Allemaal voordelen dus, zelfs het stof vinden we niet erg, of het as en hout wat voor het fornuis ligt. Je word er heel gemakkelijk in, dus als je een poets bent is dit niks voor jou, want dan zou je er ongelukkig van worden, en dat is niet de bedoeling. Met het fornuis komt er ook nog een gedeelte geduld bij kijken, en hard werken. Geduld, s'morgens eerst het fornuis aanmaken, dus niet meteen warmte in je huis, Hard werken, ja, je moet toch wel een paar kuub hout sjouwen voordat je er profijt van hebt. Het fijnste ervaren wij ons fornuis als een manier van leven, er gebeurt zoveel rondom ons fornuis, het is zo relaxed om er s'avonds op een stoeltje met schapenvachtje erin voor te zitten en een goed glas rode wijn in je hand, naast je lief voor de vlammetjes zitten, nou dan kan het gaan sneeuwen buiten en dan is het plaatje compleet, geen t.v. of ander geluid, alleen jij en je lief en ...........
Hier kunnen we dus uren naar kijken, heerlijk rustig van worden en zo rozig.
Heerlijk toch ?
Maar nu het receptje van m'n sucadelapjes of sudderlapjes , als het maar rundvleeslapjes zijn. Ik koop ons vlees bij Mientje van De Korenhof.
Ik kook voor 2 personen en doe veel op m'n gevoel dus pin me niet vast op hoeveelheden, kijk zelf maar even wat voor jouw het beste is.
2 dik gesneden sucadelapjes
2 grote uien , grof gesneden
olie
azijn
stroop
laurierblaadjes
zout en peper
Meng de ingredienten in een schaal bij elkaar , doe er de sucadelapjes bij, zorg dat ze een beetje onder de marinade staan. Laat dit alles intrekken, ik laat het een nachtje intrekken.
De volgende dag : een klontje boter in een braadpan en de lapjes aanbraden , dan de marinade erbij doen en laat maar stoven, heeeeeeeel lang. Klaar, eet smakelijk, ooooh het is toch zo lekker, je weet zelf wel wat je hierbij kan serveren, bijvoorbeeld, rode kool met goudrenetten , aardappelpuree uit de oven en mischien als je het nog opkan, zelfgekookte pudding na. En daarom houd ik zo van ons fornuisje, ze zorgt zo goed voor ons , veel warmte gewenst , Liefs Marion.
Een blog over tevreden en simpel leven. Wij zijn erg creatief, Pete met staal en ik met textiel en garen en andere materialen. Ik kook en bak en tuinier graag. En omdat wij ons hart hebben gevolgd wonen wij nu in Friesland. In de langste straat van Nederland, de Oudebildtdijk. En met lieve Daisy leven wij een heerlijk leven en gaan er graag op uit met onze campervan Jip. Dank je wel voor het volgen en reageren en geniet ervan ,Liefs Marion
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geweldig om zo te kunnen verwarmen!!
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk lijkt me dat, alleen ik heb wel graag stromend warm water.
BeantwoordenVerwijderenJe hebt toch wel warm water in de douche?
Groeten Herma
oh wat kan ik op dit moment jaloers zijn op jouw kachel dit zal voor mij altijd een droom blijven
BeantwoordenVerwijderenhai herma, ja hoor , we kunnen gewoon douchen met stromend warm water, bedankt voor je goede zorgen, liefs marion
BeantwoordenVerwijderenWat ziet dat er gezellig uit. Wij hebben geen plaats voor een houtkachel of fornuis. Maar het lijkt mij erg sfeervol.
BeantwoordenVerwijderenLiefs Frederique
hoi bedankt voor je bericht
BeantwoordenVerwijderenWij wonen in een huur huis geen geschikte schoorsteen en ook geen centjes om zon kachel te kopen.
En zal in de toekomst ook niet mogelijk zijn.
Maar er zijn ergere dingen,en dromen moeten er blijven.Ik kan goed breien maar jij hebt weer andere gaven waar ik niks van bak
Groet Elly
PS nog 10 toeren te gaan 10 keer ruim 300 steken en dan op spannen en af leveren materiaal plus een beetje brei geld
Groet Elly
Wat heerlijk,zo'n houtfornuis. Maar wel veel werk. In januari gaan we weer op een franse boerderij passen. Daar is ook alleen verwarming met een houtkachel.We hebben vorige winter genoten. Maar ik moet eerlijk bekennen,dat ik het thuis toch heel gemakkelijk vond om gewoon aan de knop van de gaskachel te draaien.En hebben jullie gratis hout,dat je zelf moet zagen? Groeten IZerina
BeantwoordenVerwijderenMMMmmm, lijkt mij heerlijk ..
BeantwoordenVerwijderenIk schreef al eerder over jullie mooie fornuis, nu je verhaal erbij, erg leuk om te lezen!!
Fijne avond, groetjes Marieke
Hoi,
BeantwoordenVerwijderenIk ben een nieuwe volger. Wat een heerlijke manier om te verwarmen. Ik zit zelf in een rijtjeshuis dus hebben we die mogelijkheid niet. Dus hier moet de gezelligheid van kaarsjes en de bio-ethanol haard komen.
Toen we net getrouwd waren wou ik nooit een houtkachel. Thuis hadden we alleen een houtkachel en 3 elektrische kookplaten. In de winter haalden mijn vader als hij vorstverlet had allemaal hout binnen en stond de hele winter te zagen. Toen kregen we verwarming, lekker gemakkelijk, ik dacht nooit weer. Maar sinds we hier wonen hebben we weer een kachel, en ik moet zeggen heerlijk die warmte geweldig en gezellig. En ja je hebt er wat rommel van, ik ben wel een poetser maar heb de kruimeldief er naast liggen en dan is de rommel weer snel weg. En sudderlapjes zijn zo lekker. Ik smeer ze in met mosterd of doe er tomaat bij. Maar stroop is nieuw voor mij. Ik kan niet op mijn kachel koken, maar zet er wel eens een pannetje op als het warm moet blijven.
BeantwoordenVerwijderenHeej Marion,
BeantwoordenVerwijderenWat weer een fijne plaatjes van jullie fijne huisje. Ik lig nu een beetje ziekjes op bed. Beginnende voorhoofdholte ontsteking. Gelukkig op tijd bij.
Ik ben maar gelijk begonnen met mijn boekenlijst! Leuk leuk.
En dat receptje ga ik zeker eens proberen. Ik denk dat mijn mannetje dat wel lust.
Liefs aan alle beestjes.
xxx
Kaatje
Wat heb je een gezellige blog en wat een HEERLIJKE oven/kachel!!
BeantwoordenVerwijderenWow dat ziet er echt zo super uit! Lijkt me echt heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenmmm deze ga ik ook proberen.......
BeantwoordenVerwijderenWat een prachtig fornuis is dat zeg, mag hier ook best wel staan!! Ik kan me voorstellen dat het zo heel gezellig is :-)
BeantwoordenVerwijderenHoi Marion,
BeantwoordenVerwijderenGezellig om te lezen wat er allemaal in jullie cottage gebeurd.
Hier heb je het beloofde recept,
Ingredienten voor 2 peperkoeken:
500gr. zelfrijzend bakmeel
500gr. donker bruine basterd suiker
1 zakje bakpoeder
3 eetlepels honing
3 eieren
4 eetl. koek en speculaas kruiden
300ml. water
verwarm de oven op 150 graden.
Klop de eierenmet de mixergoed los en voeg vervolgens de suiker,honing en de koek en speculaas kruidentoe. Mix alles goed door elkaar.
Zeef dan het zelfrijzendbakmeel boven het mengsel en voeg tenslotte het water toe.
Mix alles weer goed door elkaar.
Vet de 2 cake vormen in en verdeel het mengsel over de 2 vormn, zet deze 60 min. in de oven.
Even laten afkoelen en dan smullen maar!!
Peperkoek kun je goed invriezen.
Succes en groetjes,
Neeltje