maandag 6 juni 2011

Wecken of inmaken van koolrabi.


Wat een trots, uit eigen tuin nou ja  ( speciekuip ), knoeperds van koolrabi's.


Het blad snij je van de koolrabi's af en dat gaat naar.........


De compost-ton



De compost-ton staat gemakkelijk in het midden van mijn moestuin.


De kippen krijgen natuurlijk ook wat blaadjes.



Verder heb je nodig een houten plank, en een scherp mesje, vergiet en een grote pan.



Schoongeschilde koolrabi, de schillen gaan natuurlijk ook weer in de compost-ton.


Snijd de koolrabi in kleine stukjes.



Bewaar de stukjes koolrabi in helder koud water voor 1 nacht.
hierdoor gaat de scherpe smaak verloren.


De volgende dag het water verversen en de koolrabi met een scheutje azijn aan de kook brengen.


Laat de koolrabi een paar keer omhoog komen, koken.



Ondertussen kook je de ringen uit, gewoon in een steelpannetje met water.

De weckketel is gevuld met water en staat aan op 100 graden.



De weckglazen worden in soda en heet water schoon gemaakt.


Nagespoeld met schoon water



Op een schone theedoek op de kop gezet.



De koolrabi met een schuimspaan uit de pan halen en in helder schoon water overhevelen.


Op deze manier


De koolrabi is nu klaar om in de weckglazen te gaan.

Koolrabi in weckglas

De weckglazen nu vullen met warm water.

De ringen op de deksel doen en op het weckglas


De klemmen op het glas doen.


Erg handig om te hebben, deze tang om weckglazen op te pakken


Zie je wel ?


De weckketel gevuld met de glazen

De koolrabi gaat voor 90 minuten in de weckketel op 100 graden.


90 minuten later


Ingemaakte of geweckte koolrabi.


De weck  of inmaak is goed geslaagd als het lipje van de ring naar beneden wijst.



Hier is het nog beter te zien. Deze weck is dus geslaagd. Tijd om je glazen te stickeren of labelen.


Hier komt de inhoud en de datum op te staan. Deze stickers was je er de volgende keer ook weer goed af.

Heel veel succes.
Geniet ervan , Liefs Marion












13 opmerkingen:

  1. Ik lees al een tijdje jou blog en ik vind hem heel erg leuk ik volg er een paar maar die van jou wint het van allemaal. Veel succes met het wecken. Het is erg leuk om het allemaal te lezen en te zien hoe maak je koolrabi eigenlijk klaar? Wij hebben het nog nooit gegeten.Groeten Rachel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie opname heb je er van gemaakt, heel duidelijk. Bedankt. Liefs.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat ben jij handig.....en nu?? hoelang bewaar je zoiets dan ??? en?? is het dan nog lekker...ben zo benieuwd.....liefs van mij....xxx..

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk om dit stap voor stap te zien. Wist je dat je de stelen en bladeren van de koolrabi ook kunt eten? Gewoon roerbakken met evt een andere groente. Geldt eigenlijk voor veel stelen en bladeren (bieten, meiraapjes, radijs enz) Mooie ketel heb je, daar heb je vast veel plezier van!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. hallo, met veel plezier lees ik en bewonder ik je blog, maar koolrabi eten we hier in duitsland gewoon rauw, smaakt veel beter dan gekookt vind ik, maar ik vind je weckwoede geweldig hoor, en weet je we hebben enkele jaren in broekhuizenvorst gewoond en dat met heel veel plezier. groetjes trijnie in duitsland, overigens ik heb ook 2 blogs nl. www.trenystaschen.blogspot.com en www.patchworktutderseelegut.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zo ontzettend leuk om jou te volgen en te zien hoe je producten maakt. Ik heb helaas te weinig tijd om dit soort dingen te doen, maar koolrabi is een van mijn favoriete groenten. In de Natuurwinkel verkochten wij altijd zoveel koolrabi. Ik denk dat veel mensen deze groente niet eens kennen. Greetz Lejo

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Marion, komt het weleens voor dat je weck niet is gelukt?
    Ik heb nog nooit geweckt maar ga er door jullie verhalen steeds meer in zien. De bonen uit de diepvries vind ik ook niet erg lekker. Alleen die tijd hè...
    Je hebt het heel duidelijk uitgelegd, leuk - alleen al om naar te kijken en te lezen!
    Groetjes, Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Leuk... dat je precies laat zien, hoe het in z'n werk gaat!
    Moet eerlijk zeggen, dat ik nog nooit koolrabi heb gegeten.
    Knuf
    Corien

    BeantwoordenVerwijderen
  9. wow, dit jaar heb ik een droogapparaat aangeschaft, volgend jaar wordt het denk ik een weckketel...... Maar ben nu al heel blij met de droger......

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ha Marion, wat leuk dat je zo'n stap voor stap cursus geeft ! Het lijkt mij ook erg leuk om te gaan wecken en.......via Teunie heb ik je ketel "gewonnen". Super.Omdat er ook een ketel in mijn woonplaats is, weet ik (nog) niet hoe het verder gaat. Vanuit Limburg deze kant op is ook een toestand ! We zien/horen wel.
    Succes met huis en tuin. Groeten, Leni.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Lieve Marion, wat heb je dit ontzettend mooi en duidelijk omschreven. Ik hád al zo'n zin om mijn eerste stappen in het wonder-weck-land te zetten, maar dit is toch wel weer een extra zetje hoor... Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Prachtige stap voor stap foto's!! Bedankt. Ik heb het boek zelf inmaken en daar zeggen ze dat je de glazen 10 min. moet uitkoken vóór het wekken?!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. lekker heh? Koolrabi... hmmm heerlijk! Mooi uitgelegd hoor dat wecken.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie, Liefs Marion