anderson cottage

anderson cottage

vrijdag 7 december 2012

Zelf doen, eend slachten , Zelf maken, eendenpate met sinaasappelgelei.Wat heb je nodig ?   Heet water ,om de eend  in te dompelen, en dan de veren plukken.Ik had er heerlijk weer bij om dit klusje te klaren.  Ik ben maar onder ons terrasafdakje gaan staan,  brrrr.

 
 
Dit heb je ook nodig, een goede schaar, messen, in dit geval, mijn alles mesje, een zwitsers mes, wat ik altijd bij me draag. Handig hoor.
 
 
 
1 van de 2 eenden, de boer had de kop van de eend eraf gehakt voor mij , dat is toch wel lief van die boer he?
 Ik ga de volgende keer 1 stapje verder , om zelf de eend te doden, , en die lieve boer gaat me daarbij helpen.  Het gaat hier om kaapse eenden, die zijn nogal groot, tenminste de mannetjes.  Ze hebben een prima leven gehad, lekker scharrelen op de boerderij en heerlijk eten, dat weet ik , omdat ik ze zelf ook verzorgd heb, samen met de boer natuurlijk.  Als je ze voer gaf dan kwispelen ze met hun staartje, heel geinig. Het zijn ook rustige eenden, ja, het was goed gezelschap op de boerderij, maar .......teveel.
 
 
 
 
De vleugels knip je af bij de breuk of het gewricht van de vleugel, met de schaar.
 
 
Dit zijn de uiteindes van de vleugels.
 
 
De grote veren pluk je van de vleugels af, dit kan je 1 voor 1 doen, ze zitten nogal vast.
 
 
Staart van de eend.
 
 
 
Ook van de staart pluk je de grote veren af.
 
 
En dan dompel je de eend voor een minuutje of 4 a 5 in heet water, zo'n 70 graden, dus niet meer kokend heet water.
 
 
 
En dan ga je aan het plukken, tegen de keer in, en zoals je hier kan zien, zitten er niewe veren voor deze aankomende winter aan .  Het waren er te veel om eruit te peuteren met de hand, dus.......
 
 
 
Heb ik het vel eraf gehaald, dit was nog een hele klus, voor mij de eerste keer dat ik dit doe, maar toch ....... niet slecht he?  Nadat ik de ingewanden eruit had gehaald, let op , bij de lever zit de gal, dit mag niet kapot gaan.  Zo had de boer het mij allemaal verteld, goed he ?  Het was niet zo slecht hoor om dit te doen , je moet er even doorheen zo gezegd, zo gedaan.
 
 
 
2 eenden, dus 2 hartjes en 2 maal lever, en wat ga ik daar van maken ?
 
 
 
Precies, eendenpate, in de vorm van een kip, bij gebrek aan een eendenvorm., maakt niet uit, dat weet die kip toch niet.
 
 
 
Vorm bekleden met spek..
 
 
Hartjes, lever en eendenvlees gebakken in boter, met ui en kruiden, zoals zout en peper, salie en port. Daarna in de staafmixerkom en al het vlees gekort, bloem-ei-en een beetje port erbij en alles onder elkaar vermengd.
 
Natuurlijk niet vergeten te proeven he?
 
 
 
Vorm vullen.
 
 
Bedekken met spek.
 
 
 
En dan au-bain-marie in de oven , 2 uurtjes op 170 graden.
 
 
En dit alles in mijn lievelingskleding, mijn tuinbroek.
 
Sorry voor het formaat van de foto's, ze zijn wat klein uitgevallen.
 
Als de pate strakjes klaar is, en afgekoeld maak ik nog een sinaasappelgelei voor erbovenop.
 
Kijk de laatste foto, daar is het al klaar.
 
mmmmmh, ziet er erg jammy uit, he?
Eend en sinaasappel gaan erg goed saampjes.
 


Ik kan hier zo van genieten, ontdekken wat ik kan en
zelf maken, daar houd ik van.

Geniet ervan , Liefs Marion. 


13 opmerkingen:

 1. Heel goed, dat hoort bij het leven. Een heel werkje. Heb je de eend ook nog een paar dagen laten besterven, of hoefde dat niet.

  Ik schrijf dit wel zo, maar ja, het hoort. We eten vlees, en eend, dus dan hoort het zicht er ook bij.

  Toch was ik afgelopen zomer met zijn tweeën een vogel uit een net aan het bevrijden. Vond ik eng. Ik mocht knippen en mijn broer hield de vogel vast. Een slappe juf was ik toen. Maar het beest laten zitten was ook wat. Was blij dat ik het niet alleen hoefde te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow.. RESPECT!!

  Ik vind het super om op deze manier zelf voor je maaltijd te kunnen zorgen, maar eerlijk gezegd ging mijn maag bij het zien van de foto's toch een beetje haar eigen weg.. ;o)

  Laat je straks ook nog een foto van het eindresultaat zien? Ben ik stiekem toch wel nieuwsgierig naar..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het heeft een vreemd bevredigend effect vind ik, dat zelf doen. Weten dat het dier een goed leven heeft gehad.. weten dat het op een fatsoenlijke manier gedood is.. en dan zelf aan het werk om er een maaltijd van te maken.

  Het zal vast heerlijk smaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou het niet kunnen, ben zo'n hypocriet die niet wil weten wat er oorspronkelijk op haar bord ligt. Maar ik vind het knap dat je dat kunt. En duizendmaal lekkerder denk ik dan de eenden uit te kleine hokjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Knap hoor dat je dat helemaal alleen doet. Ik denk dat die eend er bij mij heel anders uit zou zien als ik het moest doen :-)
  En je eendenpate ziet er geweldig uit, jammer dat ik geen liefhebber van lever ben.
  rare vraag misschien maar waarom moet je opletten dat die gal niet stuk gaat?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. opnieuw beginnen - de eend hoeft niet te besterven

  good old household - het resultaat staat helemaal onder aan het blogje , en het smaakt zoals het eruit ziet.

  carin - als de gal kapot gaat is je hele eend vies met galsmaak, zonde , kan je de hele eend weggooien.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die eenden waren toch al het haasje, zal die kipvorm hun een zorg zijn. Dat van die gal heel laten leer je als kind al als je een vis mag/moet slachten, motto: je vangt hem, je doodt hem, je slacht hem en je eet hem op (of je zet hem onmiddellijk terug).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De meeste mensen zijn die manier van eigen eten bereiden helemaal kwijt. Het ziet er heerlijk uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. MMMM.... dat ziet er heerlijk uit ! Heb net gegeten, kip van het spit, maar krijg alweer trek als ik het eindresultaat zie :-) Greetz Lejo

  BeantwoordenVerwijderen
 10. O heerlijk.Wij zouden volgende week een koe slachten,maar te drk,dus doet de slager het. We schieten hem wel zelf denk ik en de ingewanden eruit.\Ben benieuwd. Wel lekker,eigen vlees.
  Groet.
  Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Geweldig wat je allemaal zelf doet. Ik had laatst een haas gekregen. Buurman heeft em gestroopt en ik zelf geslacht met de hulp van youtube. Hij stonk wel naar ontlasting:-) ligt nu in de vries. Groeten aan super eigenwijze, slechthorende h......n.
  Groetjes,
  Etienne

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Toch gek, ik ben vegetariër, maar ik kan zonder blikken of blozen de foto's bekijken en vind het nog interessant ook. Ik zeg ook altijd: als we honger zouden gaan lijden in Nederland, ga ik ook zelf beestjes slachten. Ik kan deze manier van slachten en eten wel waarderen. Het hoort erbij, ik ben zelf alleen zo tegen dat massale in de veehouderij. Maar dit vind ik helemaal prima. Ik hoop dat je er lekker van gesmuld hebt! Liefs, N(euro)otje

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi,

  Ik heb toen ik jonger was (ik ben nu 28) vaak geholpen of gekeken bij het slachten van kippen, konijnen en koeien.

  Ik herinner me dat we de kippen na de pluk even 'roosterden' boven een pit van het gasfornuis om de pennen en de kleine pluimpjes weg te branden.
  Misschien kun je dit een volgende keer eerst proberen en hoef je dan het vel er niet af te doen. Want dat ziet er wel erg mooi uit in een ovenschaal, zo'n lekker kippetje/eendje met een knapperig bruin vel.
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie, Liefs Marion

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...