vrijdag 29 juli 2011

Zelfvoorzienend willen leven betekent niet stilzitten !!!


Kijk als je zelfvoorzienend wil leven , moet je daar wel iets voor doen.
Mijn kasje hangt vol met augurken die ik gezaaid heb en vertroeteld tot wat ze nu zijn, en er volgen er nog veel meer, heerlijk....


De augurken heb ik deze week dus ingemaakt, dat werkje vind ik echt een verslaving, ik weck echt heel veel in, dan heb ik het in de winter lekker gemakkelijk, en ...... vers , logisch toch ?




Nu mogen ze eerst een nachtje in een zoutbadje, het vocht trekt er dan uit dat daarna met zuur kan worden opgevuld, en dan krijg je dus zure augurken.


Ook had ik komkommers, deze zijn van de Boerderij waar ik werk, wat een knoeperds he?




Geschilde komkommers en in schijfjes gesneden.


Biologische komkommers, natuurlijk........

En biologische augurken, lekker he?


Verse Dille en Venkel uit eigen tuin, jeetje wat een voldoening geeft dit joh, zo lekker lopen door je eigen tuintje en her en daar je spulletjes plukken, wat een luxe !!


Ja ja , dit hoort er ook bij, schoon werken is het succes van inwecken.


Kant en klare inmaakkruiden, lekker makkelijk ook , en niet zo duur.


Potje gevuld met komkommer en veel Dille.


Augurken in de weckpot.


30 minuutjes op 100 graden, zo kan je ze echt langer bewaren .


tada.......


En als het lipje naar beneden wijst, is je missie geslaagd, lekker simpel he?



Tussendoor de winterprei gepoot, oooooh kan bijna niet wachten totdat ze groot zijn, ze zijn zo lekker, maar dan is het ook winter dus maar even wachten , he?

De bonen hangen te drogen, mijn dennehoestsiroop maakt vorderingen, en de tia maria doet het ook goed.
Nu dacht ik mijn grijze kliko , die ik niet gebruik , in de grond te graven, daar kan ik dan ook nog groenten in bewaren, zoals , kolen, aardappelen, en mischien nog wat fruit.
Uien hang ik op onder ons terrasje, kruiden drogen en in potjes doen, het meeste hout voor de aankomende winter is gekloofd en goed droog. wasmiddel heb ik pas nog gemaakt, dus ook voldoende.
De bramen in het bos zien er goed uit, daar ga ik volgende week dus lekkere jam van maken , jammie jammie.

Op weg naar huis, heerlijk op mijn fietsje , ( nee, ik mis mijn totootje echt niet )zag ik parasolpaddestoelen, mmmmmmmmmhhhh.  dus.......


Kijk daar is dit regenachtige weer nu wel weer goed voor, dan krijg je paddestoelen, mooi he?


Je maakt dan lekker even een beslagje van bloem bier , eieren, zout en peper




Olijfolie in een pan.
en natuurlijk sta ik weer buiten te koken op mijn buitenkacheltje, wat heb ik hier een plezier van...


Lekker in grove stukken snijden..



even door bloem rollen




en dan door het beslag,  dan neemt het goed op..


gebakken in de olijfolie , krijg je dit...
Lekker dat dit is, dat moet je proeven, wij eten dit met een lekker flesje Guiness, 1 tje maar natuurlijk !!!


en zoveel was het..


Een grote pan soep gemaakt van knoflook,ui,paprika,en courgette

Natuurlijk weer op mijn geliefde kachel......

Alles weer uit eigen tuin...


Je zou het eens moeten kunnen ruiken, heerlijk.




Gezellig he?


En ja ja daar zijn ze weer, de schone weckglazen.
Ik heb de sapglazen van 1 liter gebruikt voor de soep, lekker makkelijk, neemt niet zoveel ruimte in.



Even met de staafmixer door de soep, straks als de soep klaar is, kan je hem serveren met een beetje geraspte kaas, mmmmh, echt lekker.



woo hoo daar staan ze mooi in de weckpan he? 60 minuten op 100 graden, dit geld eigenlijk voor alle kant en klare gerechten die je wil inmaken.



Het resultaat, 6 liter soep, zo lekker voor de grijp straks in de winter, als het vroeg donker is en ik zin heb in een lekkere kom soep, makkelijk en simpel he?



Dat was deze week, en zo zullen er nog vele volgen, jezelf voorbereiden voor de winter.
Nu volop genieten van al die verse groenten,fruit,paddestoelen,vruchten en noem maar op.
Zoveel mogelijk klaar maken, ook het hout is droog en gekloofd voor de winter.
Zoals de foto hierboven zit je er dan lekker warmpjes bij,en dat is toch wel heel erg gezellie.

Geniet ervan , Liefs Marion.

27 opmerkingen:

  1. Zo wakker je wel de weckkriebels weer aan hoor.. wat ziet dat er toch veelbelovend en vooral bevredigend uit! Ik durf het nog steeds niet helemaal aan, dus gebruik nog steeds de manshoge vriezer die ik hier heb staan. Gaat ook goed, maar bij stroomuitval net als vorige week, knijp ik hem wel even hoor ;o)

    Heb je nog een peulentip voor me?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo dan, hoe veel van die potten heb je wel niet! Jouw augurken doen het goed zeg, heerlijk. Die van mij zitten onder de meeldauw :(

    Leuk om te lezen weer. Dille bij de komkommers, goeie tip! Wilde morgen ook weer komkommer gaan inmaken en heb nog een dilleplantje. Thanx :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh, wat maak jij er een feestje van!

    Ik heb nog wat gekregen weckpotten met een franse sluiting (zo'n deksel wat vast zit en de klem aan de pot). Weet jij soms waar ik daar nieuwe ringen voor kan halen?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat ziet het er gezellig uit bij jou. Ik heb vandaag de andijvie ingevroren. Aan wecken heb ik me nog niet gewaagd. Volgend jaar ga ik ook eens augurken zaaien. 't Is leuk werk en het geeft zo'n voldoening al die verse groenten en kruiden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat heerlijk allemaal. Ben echt jaloers op je buitenkokerij. Ik heb ook ingemaakt, maar dan gewoon in e keuken. Het is inderdaad druk, maar wel heerlijk, toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat is het toch altijd gezellig bij jullie!
    En wat ziet alles er lekker uit...
    Mmmm
    Het wordt een lekkere winter ten
    huize Anderson :)
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Marion ,bedankt voor je duidelijke en mooie rapportage ziet er goed uit .
    En het wecken gaat hier ook meer en meer kriebelen .

    groetjes Mariska

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Gezellig allemaal hoor! Ja, ik kan me voorstellen dat je hier optimaal van kan genieten!!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Gewoon eetlustopwekkend,zoals jij het beschrijft. Kun je eens een foto plaatsen van je langzamerhand goed gevulde voorraadkast? Groete Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Echt om jaloers op te worden,dat ziet er weer zo een gezellige boel uit...

    Liefs,

    Liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dat ziet er allemaal heel erg lekker uit zeg. Wat een goede buit voor strakjes. Ik heb nog nooit geweckt, maar ik krijg er door jou wel zin in hoor !!
    Een heel fijn weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Tsjonge, je hebt echt veel werk verzet! Zelfvoorzienend leven vraagt inderdaad wel een investering van je tijd. Hoe zorg je er voor dat je andere werk ook af komt?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat lekker allemaal. De augurken zien er mooi uit. Dille is heerlijk, helaas is mijn plantje verregend en dood gegaan. Ik ga weer verder met de bramen, heb weer nieuwe voorraad.
    Fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat ziet dat er allemaal weer heerlijk uit! Ben net als Izerina wel erg benieuwd naar jouw voorraadkast!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik kan altijd zo van die verhalen genieten. En dat het veel werk is kun je ook wel zien maar inderdaad straks van de winter....
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ha Marion,
    Hier wordt, behalve vakantie gevierd, ook voor de winter gezorgd. Mijn tweede houthok ligt nu vol. Op naar het derde! En ja, de weckketel kan ik maar beter standby houden staan. Die is nu zó veel in gebruik. Heerlijk genieten! De vlier is ook al bijna rijp....

    BeantwoordenVerwijderen
  17. wow wat een mooie oogst, augurken daar had ik nog niet aan gedacht. Wecken gaan we volgend jaar denk ik ook doen.Er komt meer en meer uit de tuin om te verwerken......

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat ziet dat er allemaal heerlijk uit! Mijn ouders hadden vroeger oude trommels van wasmachines ingegraven om hun groentes in te bewaren. Je weet wel van die bovenlades waar een soort deurtje in de bovenkant zit. Heel handig.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Geweldig wat een heerlijke voorraad en toch ook weer wat geleerd, dat van als de lipjes naar beneden zijn van de weckringen, dat is nieuw voor mij. Ik ga er eens op letten. Voor paddestoelen moet je wel een beetje kenner zijn, dat ben ik niet helaas want het lijkt me wel heerlijk. Fijne dag en geniet van je voorraad.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. iedere keer weer genieten om bij jou te lezen. ben ook ven gaan oogsten in mijn tuin en even wat dingen in vriezer gooien en verwerken.even tit rust komen na de hectiek van afgelopen dagen en toch standby blijven

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Je hebt er maar druk mee. Maar wel heel leuk hoor. Ik heb zelf helaas veel te weinig opbergruimte voor zulke voorraden. Had ik het maar! Heb met inmaken ook nog helemaal geen ervaring. Jam kan ik wel maken, maar daar blijft het bij. Gr. Marieke

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Karin van de Weijer3 augustus 2011 om 16:12

    Heeej lieve Marion.
    Weer een fijne blog. Wat een genot zo uit de tuin. bij mij schieten de komkommers ook ineens de pot uit! hahaha. Goed in de gaten houden... Lekker..

    Verder alles goed met jou? Peter en ik hebben toch nog een vakantie geboekt. Nog ff lekker weg met z'n twee. Maar ik email je nog wel ff.

    Liefs x Kaatje

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Weer genoten van je blog. Ben wel benieuwd hoe jij het zonder grijze container redt. Moet je toch ook eens een blogje over schrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Jeetje Marion, wat heb je weer een werk verzet. En wat zijn je verhalen leuk om te lezen en die paddestoelen durf je dat zomaar aan of heb je daar ook al verstand van. We hebben op Vlieland eens een wandeling gemaakt met gids die veel van paddestoelen wist, maar hij vertrouwde met sommige paddestoelen zijn eigen kennis niet het blijkt soms heel moeilijk te zien te zijn. Maar het ziet er erg lekker uit al ben ik zelf niet van de paddestoelen en of champignons. En je soep ik kan hem gewoon ruiken alles ziet er erg lekker en verzorgd uit. Ik heb vorige jaar van courgette, courget in zoet zuur gemaakt ook erg lekker. Ga ik dit jaar weer maken de planten geven er nog niet echt heel veel maar het weer doet er ook geen goed aan. Nou ik ben benieuwd naar je bramen jam bij ons zijn er al enkele rijp maar voor jam nog te weinig. Gister lekker door de yogurt gedaan vinden onze kids ook heerlijk.

    Groetjes Petra.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Oh Marion, jij bent ECHT druk geweest.
    Wat lekkere dingen allemaal.
    Paddestoelen in bierbeslag is mijn lievelingsvleesvervanger. Top!

    Het is inderdaad niet stilzitten maar wat leuk zeg!

    Gr,
    Julia

    BeantwoordenVerwijderen
  26. hi marion
    wow you are very busy girl.so many good things for the winter have you make.thanks for showing us.
    i am new on your great blog.
    have a wonderful weekend,
    groetjes regina

    BeantwoordenVerwijderen
  27. wat ziet het er allemaal weer gezellie uit en wat een fantastische manier van leven. Ik ben jaloers op je!
    Lieve groet uit de casa.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie, Liefs Marion