anderson cottage

anderson cottage

donderdag 17 februari 2011

Selfsufficiency, oplossing voor afval, moestuin, en kippen ?


Na de maaltijd heerlijk met een rood wijntje mijn wekelijkse boodschappen gedaan, je weet wel , bij Vershuijs, makkelijk-boodschappen-doen. ik heb er al eens eerder over geschreven, en daar is het ook mee begonnen dat we veel minder verpakkings-afval hadden. Maar het afval dat we hadden lag altijd op het aanrecht om dan een reisje naar buiten te maken, daar stond de afvalzak voor plastic ,en een grote doos voor oud papier. Het groenteafval doen we in de groene kliko, maar daar heb ik ook al een oplossing voor. Maar nu eerst laat ik jullie mijn oplossing zien voor mijn papier en plastic afval in de keuken, zodat het toch gezellig blijft.Twee rieten manden.Deze voor plastic, zoals je ziet zit er de verzamelzak al in. Lekker simpel he?En deze voor het oud papier. Geweldig toch ?En deze dames zouden de oplossing kunnen zijn voor het groente-keuken-restjes afval. Gezellig toch ?
En nog een eitje voor ons elke dag, nou, wat vinden jullie ervan?
We hebben besloten dat ALS we dametjes nemen ze LOS in onze tuin mogen scharrelen enzo, heel gezellig.
Voor de goede orde, onze tuin is groot genoeg en helemaal omheind tot 2 meter hoog.
We zijn er nog niet over uit welk ras we kiezen.
Ik zelf dacht aan de barnevelder of orpington of zo'n gezellige grote brahma-mama.
In mijn lievelingsboek Selfsufficiency van John Seymour staan de chichen houses in, ga me er heerlijk in verdiepen.Deze is gemaakt van kippengaas en plastice zakken, lekker simpel , en daar houd ik zo van.
Zelf dacht ik aan een hele grote kattenbak als legnest, kan je mooi uitwassen, en verder zo iets van een bolderkar met een dakje erop en een loopplankje eraan, klinkt dat gezellig ?En kijk eens hoe mooi John Seymour het allemaal verteld, het is echt de moeite waard , als je dit boek ergens kan kopen, doen hoor.Lachen toch? Heerlijk hoor hoe het spul allemaal groeit, en zo lekker simpel weer, water geven is een makkie. Ik heb bij de Boerenbond 4  maal 350 liter bakken besteld, je weet wel zo'n speciekuipen.
Daar ga ik mijn moestuin in maken, i.p.v. houten bakken, die rotten maar weg, dacht ik zo.Ze zijn ook nog eens op mijn heuphoogte,dus bukken hoef ik dan ook niet meer, ( oftewel met mijn ach...ste omhoog ) en de dames kunnen dan niet bij de groentes, of ik leewiek de vleugels. Zo'n plastice ronde zwarte ton kost € 33,00 per stuk.  Even een investering maar dan heb je ook iets voor het leven. Heb je zelf niet zo'n grote tuin, dan neem je een kleinere, simpel. Mijn vriendin en ik zijn totaal gek op de spulletjes die ze hebben bij de Boerenbond, en we hebben GEEN geduld,  lente kom dan ???

En dit is mijn eerste blok van de quiltcursus, morgenavond gaan we weer, heb er reuze zin in, Neeltje ook. Fijn hoor zo'n gezellig avondje met z'n allen.
En zaterdag werken, boodschapjes ophalen bij de boerderijwinkel ( die staan helemaal netjes verpakt in papieren tassen klaar ) en s'avonds weer kookclubje, dat belooft weer gezellig te worden het weekend.
Je hebt niet veel nodig.
Fijn weekend, geniet ervan, Liefs Marion

32 opmerkingen:

 1. je weet toch dat kippen ook van die lekkere groene blaadjes houden... ze eten zo je zaadplantjes op als je niet uitkijkt!
  wel leuk hoor kipppen
  groetjes
  Anita
  http://alle-mooie-dingen.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel leuk kippen houden! wij hadden
  net voor de winter maar één kippetje meer over, de rest was overleden van ouderdom...hun loopren was ook versleten dus heb ik de kip naar een vriendin kunnen brengen daar mag ze rustig haar ouwe dag slijten ...
  We gaan als het weer terug omslaat
  waarschijnlijk een nieuw hok timmeren en nieuwe kippetjes kopen.
  We vonden het een beetje gek om in
  de winter met nieuwe kippen te beginnen. Ik mis ze wel nu...laat de lente maar gauw komen.
  Wat een gezellig logje schreef je weer!
  En inderdaad koken doe ik graag.
  Ik hou van gemakkelijke simpele recepten, dikwijls gewoon gekregen
  van vriendinnen. De receptjes waarover ik schreef van Jeroen Meus
  zijn ook zo van die orde....
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk en gezellig kippetjes lekker een eitje, verser kan niet.

  groetjes Stina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De boeken van Seymour hebben we ook. en zelfs nog in het Nederlands. We hadden ook kippen. Weet wel dat ze je letterlijk alles omwoelen, tenzij je een ras neemt met veren rondom de pootjes. En ik weet niet of er vossen in de buurt zijn........

  BeantwoordenVerwijderen
 5. onze kippen hebben hun eigen stukje tuin. Want ik heb er een hekel aan dat ze in mijn moestuin komen scharrelen want de plantjes zijn weg en het onkruid blijft staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk hoor zo'n kippetjes,wij hebben er hier ook lopen,wel slechts 3 maar dat is voldoende om het afval te verwerken!En de eitjes die je ervoor in de plaats krijgt zijn een dankbaar geschenk...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goh, dat was ook mijn eerste gedachte. Wij hebben hier ook kippen maar ze hebben een heel ruim afgeschermd stuk en je ziet daar echt geen onkruidje of een sprietje gras alles maar dan ook alles wordt door de dames opgepeuzeld. Nog maar niet te spreken van de ontlasting die ze anders overal laten vallen, Dat was bij ons bij voor keur in de zomerkeuken, wat wij weer niet konden waarderen , daarom een afgerasterd stuk. Gr. Cisca, Servie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb vandaag voor het eerst 5 liter vloeibare zeep gemaakt van Marseille zeep. Morgen wil ik het in de wasmachine gebruiken maar ik weet eigenlijk niet hoeveel ik voor een volle wasmachine (5 kg) moet gebruiken. Kun jij me dat laten weten?
  Ik heb nog 4 kippen: 2 Drentse krielkippen van 10 (!!) jaar. Ze leggen niet meer en 2 Welsher van ruim 4 jaar. Die leggen om de dag een ei. Kippen zijn geweldig om rond je huis te hebben. Elke kip heeft ´n ander karakter, schitterend!! Groet, Tecla

  BeantwoordenVerwijderen
 9. reactie voor tecla, de hoeveelheid vvor een volle wasmachine ? gewoon een gezellige scheut en draaien maar, succes hoor, bij de witte was een paar ( 2 ) schepjes soda doen he? , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gossie wat een heerlijke hoop woorden en onderwerpen heb jij weer verwerkt in je blogje van vandaag.
  Vind je rieten manden geweldig... hier in huis (tot grote vreugde van Frenzi) ook veel riet.
  Die grote speciekuipen is een superidee.
  Geniet lekker van alles wat nog op stapel staat de komende dagen...

  Knuf,
  Corien

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Kippen .... al járen mijn grote droom ... maar hier loopt 'n vos rond ... dus ik durf 't niet aan. Leuke afvalbakken Marion, echt leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Inderdaad meer heb je niet nodig !! liefs fijn weekend van mij.....xxx,,,

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oei Marion, je moet je niet teveel
  voorstellen van dat kippenhok hoor :)
  Het echte slaaphok hadden we gekocht in een beschutte werkplaats, ik vond het een mooi hok, mits wat aanpassen en een nieuw dakje zal dat nog wel meekunnen (hoop ik :) We hebben de
  kippen ook wel op een apart stuk in
  de tuin zitten...maar hadden hun buitenren een beetje afgekeken van
  het kippen-en konijntjesverblijf in
  de dierentuin...met natuurlijke materialen, en zelfs de bomen deden
  mee :) Daar rond werd kippengaas
  gezet. Je moet wel opletten voor
  vossen dus je draad moet diep genoeg zitten en bij ons lagen er
  grote stenen voor zodat ze er niet in konden. Als we terug een kippenverblijfje hebben zet ik zeker een fotootje....beloofd...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. brahma's zijn zo lief! Echt gezelschapsdieren en ze hebben de naam weinig te leggen maar die van ons legden zich suf! Ze komen ook echt op schoot zitten.

  Houd je bij omheining wel rekening met marters e.d. Zo zijn bij ons drie kippen aan het einde gekomen en vermoedelijk ook een kitten... Heb je trouwens met een haan niet zo veel last van. Brahma hanen krijsen trouwens niet zo luid.

  Je quilt dingetje is mooi!

  En nog super bedankt voor je award en ik geef hem bij deze terug. Ik vind jouw blog geweldig, echt een voorbeeld voor hoe ik het wel doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Die kippen kun echt hoog springen. Ze zaten als wij zomers buiten aten altijd zo op tafel, manlief moest ze eerst opsluiten anders gingen we voorij. Welsumer kippen leggen bijna het hele jaar rond. Is heel rustig van aard. Mooi kipje om te zien. Het is zo gezellig en gemak in je tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Kijk zo kun je nog eens sjiek met je afval bezig zijn.
  Beter dan een kartonnen doos in je keuken.
  Ga ook maar eens iets moois aanschaffen.
  En je quilt lapje is super. Wel een werk als je alles op de hand moet doen. Of doe je het met de naaimachine? En wat die kippen betreft....die gaan een goed leven te gemoed bij de Anderson Cottage!!!
  groetjes van Peet

  BeantwoordenVerwijderen
 17. great pictures! (glad I stopped by from boekenstek)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Laat mijn man het maar niet zien,die wil hier ook kippetjes.
  Helaas voor hem....
  Wel gezellig he

  liefs Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Allemaal leuk seg!
  Ja, kippen, wij hebben er jammer genoeg geen plaats voor, anders zou ik ze ook zeker willen.
  Ik ga vandaag eens een lijstje maken met wanneer ik wat moet zaaien in de tuin en dan zien dat de tuin tegen dan een beetje zaad klaar is, want wij hebben heel veel last van onkruid.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat leuk kippen. Laat je ons foto's zien,als ze er zijn? Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Zo wordt afval zelfs gezellig!!
  Oh leuk zeg, die kippen. Ik denk dat er allerlei bezwaren te bedenken zijn maar ik zou het gewoon doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Oh kippen wat leuk. Ik zou willen dat ik een grotere tuin had. En lekker verse eitjes, jammie. Wij hadden ze vroeger ook een stuk of 10. Konijntje er bij, eendje erbij, geitjes er bij! Geweldig.
  En wat zijn die manden een leuk idee voor je afval.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. ik heb zo`n zelfde mand op de wc staan met closetrollen erin. ik wil altijd wat meer op voorraad hebben en op zo`n stok gaan maar een paar rollen.
  wij hebben legbatterijkippen en gebruiken een stoel en tak van een boom als stok en een mand op zijn zij als legkist. gewoon iedere keer nieuw stro erin.
  de kippetjes hebben nu een veel beter leven en bedanken ons iedere dag door een eitje te geven. de witte legt het best maar is niet het mooist, de barnevelder daar in tegen heeft meer een sierfuntie en legt niet altijd een ei.
  succes ermee.

  groetjes lieke.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ziet er leuk uit Marion!

  groet, Doddemarijntje

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat een goed idee die manden. Véél gezelliger dan die plastic afvalbakken die ik er nu voor heb staan.
  Ik heb helaas niet de ruimte om kippen te laten scharrelen rond mijn casa maar anders had me dat erg leuk geleken. Beetje romantisch ook wel, van die scharrelaars en dan eitjes rapen..

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat een leuk idee, die mandjes voor het afval, dat ga ik onthouden voor in de nieuwe keuken straks!
  Van kippen weet ik niks, ben er zelfs een beetje bang voor... Hier gaat veel groen afval naar ons nijntje, hij smult ervan! We krijgen helaas geen eitjes van hem, maar ach zijn knuffels zijn ons ook heel wat waard! Succes met kiezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. zie je wel ik wist t.Mij Ries heeft t zelfde boek.ik vroeg t net aan hem.hij leest er zo vaak in en vertelt me dan van alles. ja van dat boek geniet hij ook!!
  Als ik bij je in de buurt woonde was ik mee naar de cursus gegaan. mooi zeg!Maar goed ooit wil ik t leren. Nu nog maar even lekker breien.
  Prettig weekend!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Kijk al eens regelmatig op je blog, leuk! Neem in ieder geval geen Lakenvelders (zwart met wit), die zijn nogal agressief. Echte krielkipjes lijkt mij ook wel leuk...Nu hebben we een paar Barnevelders, ze leggen goed. Wij hebben er 1 bij die weleens losbreekt (en zelf weer terug gaat, iedere keer ontsnapt ze weer..)en ruimte genoeg dus dan valt het wel mee. Maar idd schrobbelen ze alles om!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat de manden betreft,zou je me nagedaan kunnen hebben ,precies dezelde voor het zelfde doel,gr christina

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Oei, zat ik lekker je blogje te lezen, krijg ik ineens het zinnetje: "of ik leewiek de vleugels" in het oog. Ik vermoed dat je het zo niet bedoeld, maar leewieken is een stuk van de vleugel amputeren, dus met been en al. Dat is niet echt leuk voor een volwassen kip. Voor een kuiken, waar met het leewieken meestal op uitvoert is de behandeling ook niet prettig, maar een kuiken heeft nog heel veel kraakbeen en zal er waarschijnlijk minder van voelen. Maar toch, het blijft ongeveer hetzelfde dan het afknippen van één van je eigen vingerkootjes. Wat wel pijnloos kan is kortwieken, aan één vleugel de veren kort knippen zodat de kip uit evenwicht raakt als ze op wil vliegen. Laat dan de uiterste pen staan, dan zie je er zo goed als niets van.
  Het zal echter allebei niet helpen om een kip uit iets ter hoogte van een metselkuip te houden. Kippen kunnen namelijk verbazend hoog springen. Toch veel succes met de combinatie kippen/groenten!
  Mayel

  BeantwoordenVerwijderen
 31. reactie , ik bedoel ook niet leewieken, gewoon eventjes de veertjes knippen van de vleugels,lief dat je met me meedenkt, het is niet de bedoeling dat ik een kippetje pijn ga doen, liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie, Liefs Marion

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...