anderson cottage

anderson cottage

vrijdag 29 juli 2011

Zelfvoorzienend willen leven betekent niet stilzitten !!!


Kijk als je zelfvoorzienend wil leven , moet je daar wel iets voor doen.
Mijn kasje hangt vol met augurken die ik gezaaid heb en vertroeteld tot wat ze nu zijn, en er volgen er nog veel meer, heerlijk....


De augurken heb ik deze week dus ingemaakt, dat werkje vind ik echt een verslaving, ik weck echt heel veel in, dan heb ik het in de winter lekker gemakkelijk, en ...... vers , logisch toch ?




Nu mogen ze eerst een nachtje in een zoutbadje, het vocht trekt er dan uit dat daarna met zuur kan worden opgevuld, en dan krijg je dus zure augurken.


Ook had ik komkommers, deze zijn van de Boerderij waar ik werk, wat een knoeperds he?




Geschilde komkommers en in schijfjes gesneden.


Biologische komkommers, natuurlijk........

En biologische augurken, lekker he?


Verse Dille en Venkel uit eigen tuin, jeetje wat een voldoening geeft dit joh, zo lekker lopen door je eigen tuintje en her en daar je spulletjes plukken, wat een luxe !!


Ja ja , dit hoort er ook bij, schoon werken is het succes van inwecken.


Kant en klare inmaakkruiden, lekker makkelijk ook , en niet zo duur.


Potje gevuld met komkommer en veel Dille.


Augurken in de weckpot.


30 minuutjes op 100 graden, zo kan je ze echt langer bewaren .


tada.......


En als het lipje naar beneden wijst, is je missie geslaagd, lekker simpel he?



Tussendoor de winterprei gepoot, oooooh kan bijna niet wachten totdat ze groot zijn, ze zijn zo lekker, maar dan is het ook winter dus maar even wachten , he?

De bonen hangen te drogen, mijn dennehoestsiroop maakt vorderingen, en de tia maria doet het ook goed.
Nu dacht ik mijn grijze kliko , die ik niet gebruik , in de grond te graven, daar kan ik dan ook nog groenten in bewaren, zoals , kolen, aardappelen, en mischien nog wat fruit.
Uien hang ik op onder ons terrasje, kruiden drogen en in potjes doen, het meeste hout voor de aankomende winter is gekloofd en goed droog. wasmiddel heb ik pas nog gemaakt, dus ook voldoende.
De bramen in het bos zien er goed uit, daar ga ik volgende week dus lekkere jam van maken , jammie jammie.

Op weg naar huis, heerlijk op mijn fietsje , ( nee, ik mis mijn totootje echt niet )zag ik parasolpaddestoelen, mmmmmmmmmhhhh.  dus.......


Kijk daar is dit regenachtige weer nu wel weer goed voor, dan krijg je paddestoelen, mooi he?


Je maakt dan lekker even een beslagje van bloem bier , eieren, zout en peper




Olijfolie in een pan.
en natuurlijk sta ik weer buiten te koken op mijn buitenkacheltje, wat heb ik hier een plezier van...


Lekker in grove stukken snijden..



even door bloem rollen




en dan door het beslag,  dan neemt het goed op..


gebakken in de olijfolie , krijg je dit...
Lekker dat dit is, dat moet je proeven, wij eten dit met een lekker flesje Guiness, 1 tje maar natuurlijk !!!


en zoveel was het..


Een grote pan soep gemaakt van knoflook,ui,paprika,en courgette

Natuurlijk weer op mijn geliefde kachel......

Alles weer uit eigen tuin...


Je zou het eens moeten kunnen ruiken, heerlijk.




Gezellig he?


En ja ja daar zijn ze weer, de schone weckglazen.
Ik heb de sapglazen van 1 liter gebruikt voor de soep, lekker makkelijk, neemt niet zoveel ruimte in.



Even met de staafmixer door de soep, straks als de soep klaar is, kan je hem serveren met een beetje geraspte kaas, mmmmh, echt lekker.



woo hoo daar staan ze mooi in de weckpan he? 60 minuten op 100 graden, dit geld eigenlijk voor alle kant en klare gerechten die je wil inmaken.



Het resultaat, 6 liter soep, zo lekker voor de grijp straks in de winter, als het vroeg donker is en ik zin heb in een lekkere kom soep, makkelijk en simpel he?



Dat was deze week, en zo zullen er nog vele volgen, jezelf voorbereiden voor de winter.
Nu volop genieten van al die verse groenten,fruit,paddestoelen,vruchten en noem maar op.
Zoveel mogelijk klaar maken, ook het hout is droog en gekloofd voor de winter.
Zoals de foto hierboven zit je er dan lekker warmpjes bij,en dat is toch wel heel erg gezellie.

Geniet ervan , Liefs Marion.

zaterdag 23 juli 2011

Tia Maria zelf maken, Hooikist en stoeltjes voor bij de buitenkachel !!!!

Dit zijn de ingredienten die je nodig hebt om zelf
Tia Maria te maken, een heerlijk koffielikeurtje !!!


60 koffiebonen
250 gram bruine kandysuiker
1 zakje vanille suiker
1/2/ liter inmaakbrandewijn

Dit alles in een pot of fles en elke dag even kantelen voor 6 weken lang.
dan zeven en in een mooie fles overschudden klaar is je
Tia Maria

Lekker simpel he?


En dit is mijn Hooikist, omdat we al zo klein wonen heb ik dus echt geen plaats voor een hooikist, ik zet het gewoon in bed..........



Pan in een handdoek gewikkeld....



en het werkt echt hetzelfde als een hooikist


 

en klaar is de rijst, enne lekker warm bed in de winter........



Deze 2 rieten stoeltjes kochten we gisteren bij de Kringloopwinkel,  samen voor € 20,00  !!!

Ik dacht heerlijk voor bij de buitenkachel......



De schapenvachtjes van de woonkamer erin en heerlijk genieten.........



Nee poes ............ja, een lekker stukje kaas met een heerlijk tomaatje en lekkere rode wijn, vanavond weer het kacheltje aan , na het koken zitten we dan nog de hele avond buiten...... een kaarsje aan...


lekker intiem........



Geniet ervan.....

Liefs Marion
.




donderdag 14 juli 2011

' Slobber ' voor de varkens !!!!!!


Een geweldige en elke week terugkerende activiteit op de zorgboerdeij is pannekoeken bakken en slobber maken voor de varkens en biggen op de boerderij !!! Buiten zetten we het fornuisje neer, dat word op hout gestookt, een oude wokpan dient als pannekoekenpan, het pannekoekenbeslag word gemaakt van gemalen mais en eieren en water.
Je moet dan weten dat alle hulpboeren ( clienten ) hierbij betrokken zijn, mais word gemalen in een tafelmodelmolentje, hout word verzameld en in stukjes gezaagd, eieren worden geraapt, water word gepompt met zo'n heerlijke ouderwetse handpomp. grondwater.



Nou, ziet dat er niet geweldig uit ?
Je zou het eigenlijk moeten kunnen ruiken, heerlijk, en dat vinden de varkens ook.
Slimme dieren hoor .........


De trotse hulpboer die verantwoordelijk is om de lekkerste pannekoeken te bakken, en dat kan ie ..........




Heb er zin in ........


En dan hebben we ook nog ' Slobber ',  ook wel  varkensprut genoemd.
Een grote pan met water en daar gaat in.......... aardappelen en ander groente en brood of meel, ook dat ruikt weer heerlijk........

Nou, we liggen hier om gekroeld te worden, 2 kleine zeugjes vorig jaar geboren.....Een heerlijk stel
 meiden die graag op hun buikjes worden gekroeld, zo vriendelijk en lief........
Elke keer  ( zo'n 2 maal in de week ) als ik in het hok kom om het hok te verschonen,gaan ze al bijna als vanzelf liggen om geknuffeld te worden, wat een beroep  he? wat een bofkont ben ik toch.......


Zo tevreden........


Ja hoor de 'Slobber ', is klaar !!!



De 5 beertjes biggen , slobberen er heerlijk van !!!
smek,smak,smek,slobber,smeksmek,.......



Moet je nou toch eens zien slobberen.......



Bedankt lieve hulpboeren, het was weer heerlijk, mmmmmh,
volgende week weer ???


Geniet ervan , Liefs Marion.

P.S. dit ras heet Husumer landschwein !!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...